Monday, September 19, 2011

noen ganger blir ting blaatt

Da har vi hatt noen gode dager litt nord for Kolkata, foerst noen dager i et gigahus i Dumka, foer vi dro videre til aerverdige Benagaria. Her har vi blitt tatt godt imot av baade laerere og elever. Av og til kan man jo synes at man blir for godt mottatt. Det har seg nemlig saann at i huset vaart er det et toalett, et gammelt saadan. Dette ville sikkert noen gjoere noe med saa hele badet er blitt malt i blaatt. Og det er jo fint, det eneste litt saann upraktiske for oss er at toalettsetet er av gammelt tremateriale. Da vi kom paa sist soendag ble mine hender rett og slett fulle av blaa maling, men det gledelige her i livet er at ting toerker, selv om det gaar seint. Fra loerdag kunne vi faktisk sitte uten frykt for blaa laar. Tipset til oss alle faar bli at om vi venter besoek saa er det sterkt ugunstig aa male toalettsetet blaatt dagen foer gjestene kommer, spesielt hvis setet tilfeldigvis skulle vaere av tre.


Andre dagen vi kom hit ble vi invitert til aa bli med paa en fotballturnering. Atleter som vi er alle tre takket vi ja. 24 lag deltok, og premien var en geit. De er ikke daarlig aa spille fotball disse inderne, men score maal har de ikke helt inne. derfor endte ca 95 % av kampene 0-0, og straffekonk maatte til. det foerte igjen til at tidsskjemaet roek, saa da finalen skulle gaa var det for moerkt til aa spille. saa da ble det straffer. Men vinneren ble kaaret og geita fikk sin rettmessige eier. og vi alle tre maatte komme med en hilsen til slutt over anlegget. ca 500 publikummere overvar det hele, og begeistringen var nok stoerst da Trygve hadde en kjemperaid fra midtbanen som han trygt satte i maal. Elektrisk og ekstatisk er vel adekvate ord for aa beskrive stemningen da. Vi vant dessverre ikke geita, vi roek ut paa loddtrekning i kvarten etter at begge lagene hadde tatt 6 straffer hver. Loddtrekningstap er toeffe tak, men man maa laere seg og deale med ogsaa denslags her i livet.


Tuesday, September 06, 2011

Marakesh

Da har vi kommet oss til India, hadde et trivelig døgn i New Delhi før vi kom til alles kjære Kolkata på søndag. Mottakelsen var overveiende positiv, og vi tror og kjenner på at de fleste er takknemlige for at vi er her.

Idag har vi vært hos mor selv, fikk omvisning av en trivelig nonne som viste oss det fantatiske arbeidet de driver disse Mor Teresa folkene, helt nydelig rett og slett. var og en tur innom Lutheran World Service, en kristen bistandsorganisasjon, også der ble vi imponert over det massive arbeidet de har for de svakest stilte. I området litt nord fra Kolkata har masse store selskaper kommet inn og utnytter lokalbefolkningen på det groveste, glimrende at noen ikke gir seg og kjemper en tøff kamp for disse.

God stemning i gjengen, 30 gode grader, vi øver oss på å krysse veien som en inder, med stoisk ro med biler rundt en på alle sider, vi er nok et litt mer kaotisk syn, og vi løper oftere enn de over, tar seg ikke godt ut en plass. I morgen er vi der vi og, trøster vi hverandre med. Det hjelper.

I morgen drar vi nordover til Dumka, og flaks for oss så har vi akkurat fått kjøpt oss en gitar, så da blir togturen ikke lang verken for oss eller våre indiske medpassasjerer, de kommer til å elske oss. Travis(som han elsker å bli kalt her nede) og Hans Peter har lovet å danse, synet at det er nok for underfullt til at jeg på en sakssvarende måte kan beskrive det her.

For eventuelt folk som en gang skal til denne byen kan vi på det sterkeste få anbefale gjestehuset vi bor på, Baptist Mission Guesthouse, veldig trivelige folk, og rett og slett et avslappende og godt sted å bo. Skulle det være noe å sette fingeren på må det nok være dette: Til frokost idag ble noen av oss i følge veldig positivt overrasket over at det var laget omelett. i tillegg var det toast. En i festreisefølge gikk da bort og forsynte seg, først med en omelett, dernest to og tre, som det sømmer seg. Plutselig høres en grusom setning: Only one pr person. At dagen likevel har blitt grei tilhører vel de ting som vi har vanskelig for å forstå og forklare i denne verden.


Friday, September 02, 2011

Løgntanker

Noen ganger er det sånn at man tenker noe i sitt hodet som ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheten. Av og til er det til og med sånn at mange tenker de samme tankene som er litt på villspor. Sånn som feks igår. Vi ankom Moskva, den nydelige plass, og skulle ha noen timer her før vår fortsettelse av festreisen til India. Idet vi gikk ut flyet satt det seg en tanke i oss alle som aldri ble satt noen tvil med, i moskva er det en times tidsdifferanse til Norge. En i og for seg anstendig og fin tanke på mange måter, men å leve i denne virkeligheten skulle vise seg å bli litt ugunstig på sikt. Dessverre var det ikke all verden av tavler og sånn her som korrigerte vår misoppfatning. Vi fant frem til gaten vår, og satt oss på en restaurant noen hundre meter lenger borte. I god tid, hele 50 minutter før begynner vi og bevege oss mot gaten vår. Vi blir litt forundret over at det ikke sto noen skilt om vår Indiareise, ei heller at det var noen glade indere å se, og tenker at vi sikkert er på feil gate, i det en av oss får øye på en klokke som tydelig viser at klokken var en time mer enn det vi i grunnen tenkte at den var. ca 200 mennesker var nå på god vei opp i luften, mens vi ble etterlatt til dyp ettertenksomhet, og etterhvert glede, tenk vi skal få være på flyplassen i Moskva et helt døgn til. Etter en stund fant vi en transferdesk som skulle hjelpe oss. Der sto vi i i nesten to timer, maste litt innimellom, ingenting skjedde. Siste gangen vi spurte, lurte dama på hvorfor vi ikke hadde rukket flyet. Det var jo i grunnen en legitim undring sånn sett, og vi sa at det var et litt for personlig spørsmål og skulle brette ut om til vilt fremmede mennesker. Hun kunne ikke hjelpe oss, ei heller å bestille nye billetter, så vi fant internett og bestilte noen nye billetter til dagen derpå.

Når ulykken først skulle skje var det jo flaks at det skjedde i Moskva, siden vi ikke har visum og kan forlate området, servicen og smilene til de som jobber her er det klasse over, ingen problem med betalinger, de tar hva det skal være og maten er outstanding, grei temperert og luftig sovesal kan vi vel si, kan godt hende vi tar et døgn til.