Friday, September 01, 2006

Egg og kolesterol

Jeg har hørt at det ikke er sunt å spise for mange egg på grunn av kolesterolet. Ernæringsrådet anbefaler kun et halvt om dagen. Er frykten overdrevet?

Ja, antakeligvis! En gjennomgang av litteratur ved Universitetet i Oslo viser at egg i liten grad bidrar til økt kolesterol i vesten.

Brytes ned

Forklaringen er antagelig relativt enkel. Selv om egg og endel andre matvarer i seg sjøl inneholder endel kolesterol, gir ikke dette automatisk høyt kolesterol hos den som spiser disse matvarene. Det er fordi kolesterolet, på linje med de fleste andre næringsstoffene i maten, blir delt opp i sine byggesteiner under fordøyelsen. Det er forenklet sagt først når matvarene over tid inneholder høye andeler av mettet fett at kroppen vår utvikler høye kolesterolnivåer for å transportere denne typen fett i blodbanen, men dette kolesterolet bygger kroppen vår opp helt fra bunnen av uavhengig av hvor mye kolesterol det er i den maten vi spiser.

De fleste av oss kan derfor godt spise 1 til 2 egg om dagen uten blygsel, og har du først blitt over 70 år og setter pris på å spise egg er det bare sjølpining å ikke spise dette. De med kjent høyt kolesterol bør imidlertid passe på, da bør de kanskje bytte ut egget med en tomat eller en sild.

2 Comments:

Blogger banglamarie said...

Gode nyheter for deg at du kan spise egg hver dag Når skal du bygge omeletthuset du har dørmt om siden du var liten???

EGG ER NAMM!!!

ps når du kommer hjem skal du få teppet ditt ;) Nå kan du føle deg omsluttet av familien ;)

3:59 AM  
Anonymous Eggbert said...

Godt å se at du har tatt opp kampen for egget!

Myten om at ”kolesterol i kosten er det samme som kolesterol i blodet” har lenge sittet som spikret i folkebevisstheten, og få har tatt seg bryet med å vurdere de vitenskapelige resultatene som ikke støtter denne oppfatningen.

9:13 AM  

Post a Comment

<< Home